Rafter til hegn. Rafter med bark. Rafter er et naturprodukt, med tre varianter af rafter – rafter med bark, rafter uden bark og trykimprægnerede rafter.
Rafter med bark laves af gran, rafter uden bark laves af fyr, gran, lærk eller eg, og trykimprægnerede rafter laves af fyr.

Der er foredele og ulemper ved alle metoder. Vi opsætter selv hegn i tørbeton, som består af stabilgrus og cement, som blandes i en trillebør uden vand. Vi anbefaler at man som minimum sætter hegnet i enten stampet muldjord, stabilgrus, tørbeton eller stolpebeton. Fordelen ved benyttelse af beton, er at hegnet ikke kan bevæge/skubbe sig meget. Ulempen er dog at vand kan ophobe sig i og omkring betonen og stolpen, som kan skabe råd hurtigt, hvor stolper sommetider vil rådne og knække efter 3-6 år.
Vi anbefaler en dybde på 70-90cm i jorden, ned til fast jordbund. Hegn er ikke en bærende konstruktion, hvorfor frostsprængninger ikke har nogen effekt på hegnet og man derfor nøjes med ca. 70-90cm. i jorden.
Rafter er et naturprodukt, med tre varianter af rafter - rafter med bark, rafter uden bark og trykimprægnerede rafter. Rafter med bark laves af gran, rafter uden bark laves af fyr, gran, lærk eller eg, og trykimprægnerede rafter laves af fyr.
Rafter er et økologisk og miljøvenligt naturprodukt. Rafter er normalt lavet af udtynningsstokke i nåletræ (gran, fyr), der vokser naturligt. Under væksten er der normalt ikke brugt stoffer der belaster miljøet.  De træer, som bliver til rafter, vokser typisk i skove i Sverige, Rusland og Baltiske lande.
Rafter kan normalt holde ca. 15-25 år, undtaget rafter af ubehandlet fyrretræ, som løbende skal behandles med træbeskyttelse. Rafter med bark og trykimprægnerede rafter har lidt længere levetid, sammenlignet med rafter uden bark. Trykimprægnerede fyrretræs stolper kan holder ca. 15-25 år.
Både gran og lærk rafter indeholder store mængder naturlig olie og harpiks, der beskytter træet mod råd, skadedyr og svampe, som giver en lang holdbarhed uden brug af træbeskyttelse.
Lærketræ har et højt olie-indhold i sin harpiks, hvilket bevirker at træet på en måde imprægnerer sig selv fra kerne og ud, og beskytter mod skadedyr og svamp.
Imprægneret, uimprægneret, naturtræ med bark ? Det afhænger i høj grad af din egne præferencer mht. pris, hegnets udseende, levetid og vedligeholdelse. DKHegn kan hjælpe dig med rådgivning og vejledning iht. valg af træsort og typen af hegn vi anbefaler. Som udgangspunkt anbefaler vi altid imprægnerede granrafter og trykimprægnerede fyrretræsstolper - nemt at vedligeholde eller male, samt god holdbarhed og pris. Skal du undgå kemikalier, anbefaler vi istedet robiniestolper og rafter i enten lærk eller granrafter m. bark.
Robinietræ har en forventet levetid på 25-40 år. som har den bedste levetid i vore sortiment. Dog anbefaler vi NTR-A trykimprægnerede fyrretræsstolper med en levetid på ca. 15-25 år. Så både rafter og stolper forgår samtidig, så hele hegnet udskiftes samtidig i fremtiden. Det kan ikke altid svare sig at genbruge gamle stolper, da man ikke kender deres tilstand.
Rafter af gran og lærk indeholder olie og harpiks, der beskytter mod skadedyr og svamp, og kan derfor holde hele hegnets levetid uden nogen behandling. Vi anbefaler dog at man behandler træet med træbeskyttelse, for at forlænge hegnets udseende så det fremstår uændret, da udseendet ændres over tid på grund af UV stråling, svamp, alger og mere. Hegnets svageste punkt er dog stolperne, som knækker i jorden efter ca. 15-25 år. Der er dog ingen garanti på levetiden, hvorfor stolperne kan rådne tidligere end de 15-25 år. Det anbefales dog at man leder vand væk fra hegnet, da fugt fremskynder dannelse af svamp og råd.